محمدعلی سجادی که در روزهای قرنطینه فعال بوده و آثاری از رمان گرفته تا نقاشی را خلق کرده است، میگوید: اوضاع امروز حوزه فرهنگ به گونهای است که اگر پشتوانهای نداشته باشی باید در انزوا بمانی و انگار در جنگلی هستیم که هر کسی به فکر خویش است.
این کارگردان سینما که قرار است فیلم «طلاقم بده بخاطر گربهها»یش از فردا ۲۹ تیرماه و در ادامه اکران پیش از عید نوروز در گروه هنر و تجربه روی پرده رود، در گفت وگویی با ایسنا از اوضاع و احوال این روزهای خود گفت: خوشبختانه حالم خوب است و فعلا همین که سلامت باشیم بهترین خبر است. با این حال بیکار هم نیستم و اصلا اجازه نمیدهم به خودم که بیکار بمانم. گرچه در سینما نمیدانم چرا همیشه دستهایی بوده که مرا به گوشهای براند ولی من سعی میکنم کار خود را بکنم. از همان روزهایی که کرونا شیوع پیدا کرد و در خانه بودم نقاشیهایی کشیدم با عنوان «ما و کرونا»که تقریبا ۴۰ تابلو شده و سه ماهی هم هست که مشغول نوشتن یک رمان با همین مضمون و حال و احوال این روزها هستم.
او درباره شروع دوباره اکران فیلم «طلاقم بده بخاطر گربهها» و اینکه چرا اکران آنلاین را با توجه به شرایط انتخاب نکرده است، توضیح داد: طبیعتاً برای من پرده سینما همیشه ارجح بوده، بدون اینکه بخواهم امکانات دیگر یا دگردیسیهای تکنولوژی که بر حسب ضرورت و زیست آدمی به وجود آمده را نفی کنم. البته با شرایطی که پیش آمده سینماها در یک وضعیت متفاوت قرار گرفتهاند هرچند قبلاً هم در معرض انواع و اقسام مشکلات و اتفاقات از جمله قاچاق فیلم، ماهواره و حمایت نشدن از طرف تلویزیون بود و الان دچار مشکلات تازهتری شده است، به همین دلیل قبول دارم که به نظر میرسد در این اوضاع اکران آنلاین بهتر باشد ولی درباره این فیلم چون از قبل اکران شده بود به همان شیوه فعلا ادامه پیدا میکند.
سجای درباره دیگر فیلمش یعنی «سودابه» که آماده اکران است گفت: قرار بود این فیلم سال گذشته در فصل پاییز اکران شود ولی با مشکلات و حاشیههای آن روزها روبرو شد و میدانیم فیلمهایی که آن زمان روی پرده رفتند تقریبا نابود شدند. ما هم برهمین اساس از اکران «سودابه» در آن مقطع صرف نظر کردیم و با وضعیت فعلی هم بلاتکلیف است. درباره اکران آنلاین اگرچه اطلاعات دقیقی ندارم اما به عنوان کسی که از بیرون به ماجرا نگاه میکند فکر میکنم در این شیوه که قطعا ویژگیهای پرده سینما را ندارد، فیلم فقط اکران میشود که حتما مشکلات خاص خود را هم دارد مثل انحصاری که در آن به وجود آمده و به لحاظ اقتصادی هم بر تری چندانی نمیبینم؛ مخصوصا وقتی بدانیم مثل همیشه کسانی هستند که سالن و سرمایه دارند، امکانات دولتی هم دارند و آن وقت اگر فیلمی را اکران آنلاین هم کنند شرایط به نفعشان خواهد بود ولی کسانی مثل من که هیچ پشتوانه حمایتی ندارند در این شرایط وضع قابل قبولی به دست نمیآورند.
کارگردان فیلمهای «شیفته» و «جنایت» افزود: به طور کلی وقتی وضعیت اکران را رصد میکنیم به نظر میرسد در یک وضعیت شبه تراژیک هستیم و اکران شدن یک فیلم تلاشی است که به ناچار اتفاق میافتد.
این فیلمنامهنویس و نقاش که فیلم «سمپاشی» را هم به تهیهکنندگی خودش تقریبا آماده اکران دارد، گفت: برای اکران فعلا منتظر هستیم تا ببینیم شرایط چظور پیش میرود ولی مشکل اساسی این است که وقتی کرونا در وضعیت قرمز قرار گرفته به نظر میآید عاقلانه نباشد فیلمی را اکران کنیم، مگر اینکه ناچار باشیم گرچه الان دو سال از ساخت «سودابه» میگذرد و این معطل ماندن آزاردهنده است.
سجادی در پایان تاکید کرد: به هر حال میدانم جامعه آنقدر نگران نیازهای اولیه خود است که به سینما و تاتر و کتاب توجهی ندارد، گرچه برخلاف شعارهایی که در دولتها داده میشود همیشه تنها چیزی که ارزشی نداشته، فرهنگ بوده است. ما همیشه در این حوزه باید کمک حال باشیم ولی آیا در این روز ها به این فکر میشود که اهالی سینما باید چطور زندگی کنند؟ ما کارگردانهای فصل چه طور باید زیست کنیم؟ انگار در جنگلی هستیم که هر کس به فکر کارهای خویش است و این بسیار غمانگیزاست هرچند برای من تازگی ندارد چون با وجود اتفاقهای خوب و مثبتی که برایم رخ داده، حمایت نشدنها را هم فراموش نکردهام.