مدیرکل امور موزههای کشور از رشد ۱۲۰درصدی موزههای غیردولتی خبر داد و گفت: در سال جاری نمایشگاه موزه لوور و نمایشگاههایی از آثار تاریخی کره جنوبی و ارمنستان در ایران برپا میشود.
به گزارش خبرنگار مهر، مراسم روز جهانی موزهها با شعار «روایتهای تاریخی مناقشهبرانگیز؛ گفتن ناگفتنیها در موزهها» بهعنوان شعار روز جهانی موزهها پیش از ظهر روز بیست و ششم اردیبهشت ماه با حضور مسئولان سازمان میراث فرهنگی، کارشناسان، مرمت گران و موزهداران در موزه ملی ایران برگزار شد.
در این مراسم محمدرضا کارگر، مدیرکل امور موزهها و اموال منقول تاریخی در روز جهانی موزهها نیز از رشد ۱۲۰ درصدی موزههای غیردولتی گفت و افزود: مهمترین اتفاقی که در سال گذشته رخ داد حضور افراد حقیقی در ایجاد موزه بود از همین رو بیش از ۴۰ موزه توسط افراد حقیقی ایجاد شد. اعتقاد ما این است که موزهها باید توسط مردم حفظ و نگهداری شود. چون فرهنگ و تاریخ را خود مردم ایجاد میکنند و استمرار میبخشند. در این دو سه سال اخیر که حوزه میراث فرهنگی و جامعه در آرامش نسبی به سر میبرد در چارچوب همین ارتباطات شاهد خلق ایدههای بسیار جدید بودیم به طوری که میتوان گفت جامعه ایرانی تمام نوآوریهای خود را مدیون همین ارتباطات و همگرایی بوده است.
مدیرکل امور موزهها بیان کرد: موزهها تنها مکانی هستند که میتوانند شفافیت تاریخ را ضمانت کرده و از تفسیرهای منفعتطلبانه جلوگیری کنند. در سال جاری قرار است چند نمایشگاه در ایران برگزار شود از جمله نمایشگاه لوور در تهران. همچنین قرار است نمایشگاهی از کره جنوبی و ارمنستان نیز در ایران برپا شود.
کارگر افزود: در یکی دو سال اخیر آثار یک هنرمند بلژیکی در موزه هنرهای معاصر به نمایش گذاشته شد؛ او ساختمانی را در کاشان خریده که با نمایش آثار حجمی خود، آن را به موزه تبدیل میکند. هنر قلمزنی سالهاست انجام میشود ولی تا کنون اتفاق مهمیبرای آن رخ نداده است اما این هنرمند بلژیکی اسکلت یک ماشین مازراتی را خرید و در اختیار تعدادی از هنرمندان اصفهانی گذاشت تا با هنر قلمزنی آن را تزیین کنند. اگر چه این ماشین، صنعتی و مدرن است ولی با هنر ایرانی درآمیخته شده و در حال نمایش است و به زودی نیز به آمریکا میرود تا در آنجا هم به نمایش درآید.
در ادامه این مراسم محمدحسن طالبیان، معاون میراث فرهنگی کشور گفت: شعار امسال ایکوم جهانی درحالی به روایتهای تاریخی مناقشه برانگیز؛ گفتن ناگفتنیها در موزهها تاکید میکند که روایتهای ناگفتنی بسیاری در موزهها وجود دارد. این شعار تجسم کارکردهای موثر موزه به عنوان نهادی پیش رو و همراه جامعه برای تحقق آرمانهای بلند انسان است.
معاون میراث فرهنگی کشور بیان کرد: صلح و دوستی بین ملتها، اقوام، گروهها و به عبارتی جامعه بشری آرزو و آرمانی است که تمامی نیک خواهان جهان در سراسر گیتی در تمامیدورانها به آن ایمان داشته و دارند. بزرگترین مصلحان بشری و مهمتر از همه پیامبران پیامیجز صلح و برابری در سایه الطاف و رحمت الهی نداشته اند و هم اکنون موزهها تلاش میکنند در تحقق این آرمان بلند پرچم داری کنند. به این ترتیب موزهها با ایجاد فضای گفتگو و رفع سوءتفاهم، زمینه آشنایی و موردت بین انسانها را در قالب نژاد، اقوام و گروههای مختلف را فراهم میآورند.
وی تاکید کرد: موزهها به جای کارکردهای غیرموثر و تشریفاتی با فعالیت به نفع جامعه به قطبی برای ترویج روابط مسالمتآمیز بین انسانها تبدیل میشوند. این شعار همچنین حاکی از آن است که چگونه پذیرش روایتهای تاریخی مورد بحث میتواند اولین قدم در تجسم یک آینده مشترک زیر پرچم مصالحه و آشتی باشد.
معاون میراث فرهنگی کشور بیان کرد: آشتی کردن و مصالحه میوههای شناخت و آگاهی هستند و موزهها مناسبتترین مکان برای بیان حقیقت هستند. از همین رو، روایت ناگفتنیها و روایتهای ناگفتنی در موزهها که تجسمیاز شعار روز جهانی موزهها در سال ۲۰۱۷ میلادی است به چگونگی درک جنبههای غیرقابل درک روایتهای تاریخی مناقشه برانگیز از یک سو و وجوه غیرقابل بیان اینگونه روایتها اشاره دارد.
وی گفت: در سال ۹۳ حدود ۳۰۰ فعالیت مشترک بین مردم و سازمان میراث فرهنگی انجام شد. این فعالیتها در سال ۹۵ به ۷۰۰ مورد رسید و امید است در سال جاری این اقدامات مشارکتی افزایش پیدا کند.
طالبیان افزود: در سفر هفته گذشته به منطقه دستجرد و در بازدید از یکی از روستاها شاهد آثاری بودم که بیانگر حقایق تاریخی هستند و نمونه این آثار در سراسر کشور وجود دارد. ثبت بیابان لوت و نیز قناتهای ایران یکی از این اقدامات است و بهعنوان مثال با ثبت قنات قصبه گناباد در قالب پرونده زنجیرهای قناتهای ایران شاهد حضور ۲۵۰هزار گردشگر در منطقه گناباد در سال گذشته بودیم که رقم چشمگیری است و این موضوع باعث شده تا در برخی از روستاهای آن منطقه مانند روستای تاریخی و هدفگردشگری ریاب شاهد احداث اقامتگاههای بومگردی و رونق و توسعه گردشگری باشیم.
اجرای نمایش سایههای قصهگو، تکنوازی موسیقی، سخنرانیهای تخصصی و افتتاح مرکز مستندنگاری پیشرفته از مهمترین برنامههای گرامیداشت روز جهانی موزهها در محل موزه ملی ایران است. در این مراسم از برخی فعالان موزه داری تجلیل شد.
در بخش مدیران موزه از فیروزه سپیدنامه در موزه ایران باستان، پریسا صبوری در موزه مردمشناسی گرمسار، گیسو فکور در موزه پوشاک کاخ سعدآباد تجلیل شد.
از رقیه خلیلزاده در موزه نقاشی پشت شیشه، صدیقه شعبانی در موزه رشت، و مهناز اسدی در کاخ نیاوران به عنوان موزه دار برتر یاد شد.
نغمه حسین قزوینی از موزه ملی ایران، خلیل حقشناس از بافت تاریخی گرگان و رحمتالله همتی از موزه استاد نادری خراسان رضوی نیز به عنوان راهنمای موزه تقدیر به عمل آمد.
امین اموالهای برتر نیز شکوفه ابوالفتحزاده از آذربایجان شرقی، معصومه نعمتی وردینی از کاخ سعدآباد و سیما عابد کهنمویی از موزه ملی ایران معرفی شدند.
از راضیه طاهری مرمت گر سمنان، بابک حجتی مرمت گر بخش خصوصی و فاطمه حسینی از کاخ سعدآباد به عنوان مرمتگران برتر مورد تقدیر قرار گرفتند.
در بخش مسئولان موزههای استانها نیز سارا متین از تهران. فرزانه ولیپور از آذربایجان غربی و قاسم طالبزاده ثانی از خراسان شمالی معرفی شدند.
موزههای تاریخ رهگشای بادرود اصفهان، موزه علوم تاریخ طبیعی خراسان رضوی و موزه تمبر البرز نیز به عنوان موزههای برتر بخشی خصوصی معرفی و تجلیل شدند و از محمد کاظمینی از شهر یزد، قنبر اکبری از استان آذربایجان غربی و حسین ساجدی از استان آذربایجان شرقی نیز به عنوان موزه دار بخش خصوصی تجلیل شد.