«گوینک/گائینک» برای نخستینبار در چه متن مکتوبی ذکر شده است؟ علوی در کتاب خود به یک سند خطی منحصربهفرد متعلق بهذیحجه ۱۲۰۷هجری قمری/ ژوئن ۱۷۹۳ میلادی و برابر با تیر ۱۱۷۲ شمسی دست یافته که نام «کاینک» در آن ثبت شده است.
پرسش این است که تاریخ گوینک/گائینک بهچه عصری بازمیگردد؟ بهخاطر سیطره فرهنگ شفاهی در منطقه و نبود منابع مکتوب، بهدرستی نمیدانیم تاریخ تأسیس نخستین گوینک/گائینک چه تاریخی و در کدام سلسله پادشاهی بوده است، اما ظاهراً تاریخ گوینک نباید فراتر از اواخر عهد صفوی و اوایل زندیه بوده باشد. علوی نیز نظرشان تقریباً همین است. اهالی گوینک پیش از آن، ظاهراً در جایی بهنام «اِشوم کُهنه»، که در ضلع شمالی گوینک فعلی و در منطقهای ماسهای قرار داشته، ساکن بودهاند، اما بهدنبال تغییرات آب و هوایی و احتمالاً وقوع خشک سالی و وزش بادهای شنآور، ناچار شدند بهتدریج از «اِشومکُهنه» به «گوینک» مهاجرت کنند و ساکن این روستای جدید شوند.
اما نام «گوینک/گائینک» برای نخستین بار در چه متن مکتوبی ذکر شده است؟ علوی در کتاب خود به یک سند خطی منحصربه فرد متعلق بهذیحجه ۱۲۰۷هجری قمری/ ژوئن ۱۷۹۳ میلادی و برابر با تیر ۱۱۷۲ شمسی دست یافته که نام «کاینک» در آن ثبت شده است. در قدیم و بهدلیل سلطه زبان عربی معمولاً حرف «گ» را «ک» مینوشتند.
اما نام این روستا برای نخستین بار در چه منبع تاریخی یا جغرافیایی آمده است؟ تا آنجا که من (یاحسینی) بهصورت سردستی در منابع دَمدست تحقیق کردم، ظاهراً قدیمیترین منبعی که نام این روستا را ثبت و ضبط کرده است، کتاب سفرنامه خلیج فارس محمدابراهیم کازرونی است که در اوایل بهقدرت رسیدن محمدشاه قاجار (۱۲۶۴ـ۱۲۵۰هـ.ق.) و شخصاً حوالی سال ۱۲۵۰هـ.ق./ ۱۸۳۴م. سفری به منطقه کرده است. او نام این قریه در تنگستان را «گوینک» ضبط کرده است. نامی که اهالی روستا نیز آن را چنین مینامیدند.
کتاب بعدی «آثار جعفری» نوشته میرزامحمدجعفرخان خورموجی (۱۳۰۱ـ۱۲۲۵هـ. ق.) است که کتاب خود را حدود بیست سال بعد از کازرونی و در حوالی سال ۱۲۷۰ به بعد نوشت و به-سال ۱۲۷۶هـ.ق./ ۱۸۵۹م. در تهران چاپ و منتشر کرده است. خورموجی نام این روستا را در «آثار جعفری»، «گاینک» ثبت و ضبط کرده است. خورموجی بعدها در کتاب «نُزهت الاخبار» نیز، که آن را در سال ۱۲۹۸ق./ ۱۸۷۱م. نوشت، همین نام را ثبت کرده است. همچنین میرزاحسن حسینیفسایی در «فارسنامه ناصری»، که آن را در فاصله سالهای۱۲۹۰ تا ۱۳۰۰ ق./ ۱۸۷۳ تا ۱۸۸۳م. نگاشته، نام این روستا را «گاوینک» ضبط کرده که شکل به اصطلاح کتابی! «گوینک» است. محمدعلی-خان سدیدالسلطنه که بهسال ۱۳۲۲ق./ ۱۹۰۴م. سفری به منطقه تنگستان داشته، نام این روستا را «گاینک» ثبت کرده است.
ظاهراً نخستین مأمور انگلیسی که نام این روستا را در گزارش خود ثبت کرده، لوئیس پلی در سال ۱۸۶۳م. / ۱۲۸۰ق. بوده که «گُینک» ثبت کرده است. همچنین گوردن لوریمر، که کتاب خود را تقریباً همزمان با سدیدالسلطنه و حدود بعد از سال ۱۹۰۰م. ۱۳۱۸ق. نوشته است، اسم این روستا را «گاینک/ گائینک» ثبت و ضبط کرده است. میبینیم که تا پیش از عصر مشروطیت، در هیچ متنی، کلمه مجعول «جائینک» نیامده است.