به نقل از گاردین – تنش در مورد تصمیمی که در سال ۲۰۱۴ میلادی از سوی بنیاد منبوکر مبنی بر راه دادن نویسندگان آمریکایی به این جایزه گرفته شده بود، بار دیگر بالا گرفته و ۳۰ ناشر با امضا نامهای از سازماندهندگان این جایزه درخواست کردند تصمیم خود را تغییر دهند.
در نامه چنین استدلال شده که تغییر قانونی که به مبنای آن هر نویسندهای که اثرش را به زبان انگلیسی نوشته و کتابش را در بریتانیا منتشر کرده، اجازه شرکت در این جایزه را دارد، تنوع این جایزه را محدود کرده و منجر به سلطه نویسندگان آمریکایی میشود. پیش از این، جایزه منبوکر تنها به شهروندان کشورهای مشترکالمنافع و جمهوری ایرلند اجازه شرکت میداد.
در این نامه آمده: «این تغییر قانون که احتمالا با هدف جهانیتر کردن جایزه صورت گرفته، در واقع با اجازه ورود نویسندگان آمریکایی به زیان دیگران تمام شده و شانس بریتانیاییها را برای کسب جایزهای که زمانی مکانیزم درخشانی برای توجه دنیای نویسندگان انگلیسیزبان به بزرگترین بازار انگلیسیزبانان در دنیا بود، کاهش داده است.»
مارک ریچارد، ناشر انتشارات جان موری تایید کرد که این نامه هنوز به بنیاد منبوکر فرستاده نشده است. او گفت: «نامهای منتشر شده که امیدواریم پس از فرستادن آن بحث سازندهای با این بنیاد صورت بگیرد.»
واکنشها به این تغییر قانون از سوی اهالی ادبیات متفاوت بوده است. کازوئو ایشیگورو که در سال ۱۹۸۹ برنده جایزه منبوکر شده میگوید: «دنیا عوض شده و جدا کردن دنیای نویسندگی به این شیوه دیگر کاملا بیمعنی است.»
از زمان تغییر این قانون در سال ۲۰۱۴، این جایزه شاهد دو برنده آمریکایی بوده؛ جورج ساندرز در سال ۲۰۱۷ برای «لینکلن در باردو» و پل بیتی در سال ۲۰۱۶ برای کتاب طنز «خودفروشی». دو برنده دیگر، ریچارد فلانگان و مارلون جیمز به ترتیب اهل استرالیا و جامائیکا بودند.
بنیاد منبوکر در پاسخ به پیشنویس این نامه بیانیهای صادر کرده و اعلام کرد: «جایزه منبوکر در سال ۲۰۱۴ گسترش پیدا کرد تا به نویسندگانی با همه ملیتها و بدون توجه به جغرافیای آنها اجازه شرکت بدهد. این قانون تنها برای گنجاندن نویسندگان آمریکایی به طور خاص ایجاد نشده و هر نویسندهای که اثرش به انگلیسی نوشته و در انگلستان به چاپ رسیده باشد میتواند در آن شرکت کند.»
در ادامه این بیانیه آمده است: «شواهدی مبنی بر تاثیر پذیرفتن تنوع این جایزه دیده نشده است. داوران متعهد به یافتن بهترین رمان سال از نظر خودشان هستند. اعضای هیئت داوران بر این باورند که این جایزه نمیتواند به مرزهای ملیتی محدود شود.»
جایزه منبوکر که امسال پنجاهمین سالگرد خود را جشن میگیرد، در ماه ژوئن فهرست بلند ۱۳ کتابی خود را اعلام خواهد کرد.