به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا) به نقل از خبرگزاری فرانسه-میلان کوندرا، نویسنده ۹۱ ساله اهل چک و خالق اثر «سبکی تحملناپذیر هستی» و دیگر آثار شناختهشده تصمیم گرفته کتابخانه شخصی و آرشیو خود را به یک کتابخانه عمومی در شهر زادگاهش در جمهوری چک و جایی که کودکی خود را در آن سپری کرد اهدا کند.
مسئول کتابخانه موراویان در شهر برنو چکسلواکی؛ روز سهشنبه گفت که کل مجموعه و آرشیو متعلق به او در فصل پاییز از آپارتمان کوندرا در پاریس به این کتابخانه منتقل خواهد شد.
مجموعه اهدایی کوندرا شامل نسخههایی از کتابهای کوندرا به زبان چکی و نیز به ۴۰ زبان دیگر، مقالههایی به قلم او و یا درباره او، نقد و انتقادها از آثارش، روزنامههای چاپی و عکسها و نقاشیهای او میشود.
مسئول کتابخانه گفت همه این مجموعه غنی در قالبهای دیجیتال در دسترس عموم قرار خواهد گرفت.
لوبومیر زاورالک، وزیر وقت فرهنگ چک ضمن استقبال از این تصمیم کوندرا، این اقدام را یک «رویداد فرهنگی خارقالعاده» توصیف کرد.
کوندرا در سال ۱۹۷۵ به دلیل فعالیتهای سیاسی در کشورش و اخراجش از حزب کمونیست از چکاسلواکی به فرانسه فرار کرد و از آن زمان تاکنون در این کشور زندگی میکند. او مهمترین آثارش را که شامل کتابهای «خنده و فراموشی، ۱۹۷۹»، «سبکی تحملناپذیر هستی، ۱۹۸۴»، «هنر رمان، ۱۹۸۶» و «جاودانگی، ۱۹۹۰» میشود در فرانسه به چاپ رساند.
در سال ۱۹۷۹ دولت وقت چکسلواکی تابعیت کوندرا را لغو کرد و آثار این نویسنده در زادگاهش ممنوع اعلام شد. کوندرا دو سال بعد موفق شد تابعیت فرانسوی بگیرد. با این حال در سال گذشته میلادی جمهوری چک تابعیت زادگاه کوندرا را پس از ۴۰ سال به او بازگرداند و سفیر چک در فرانسه این اقدام را بازگشتی نمادین برای بزرگترین نویسنده جمهوری چک توصیف کرد و کوندرا نیز از این اقدام خرسند شد.
بسیاری از آثار بعدی او که کوندرا آنها را به زبان فرانسوی نوشت هنوز به زبان چکی ترجمه نشدهاند. ورا، همسر کوندرا به مسئول کتابخانه گفته که شوهرش با همکاری یک مترجم مشغول ترجمه اولین نسخه چکی رمان «جهالت» است که در سال ۲۰۰۰ منتشر شد.
کوندرا در حال حاضر در خانهاش در پاریس و در انزوای مجازی زندگی میکند. فقط گاهی به صورت ناشناس به کشورش سفر میکند و از هر نوع مصاحبه با رسانهها نیز به شدت پرهیز میکند.