اَنجی توماس، نویسنده سیاهپوست کتاب پرفروش «نفرتی که تو میکاری» معتقد است داستانها قدرت زیادی برای تغییر ذهنیت جامعه درباره مهربانی و همدردی دارد و موانع اجتماعی شاید راه را سخت کنند اما رسیدن به جامعهای آزاد را غیرممکن نمیسازد.
به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) به نقل از تایم، وقتی کشتن جورج فلوید آتش خشم مردم آمریکا را شعلهور کرد اَنجی توماس، نویسنده آمریکایی به معترضین در خیابان پیوست و در میانه اعتراضها، فریاد این جمله که «زندگی سیاهپوستان اهمیت دارد»، و مشتهای گرهکرده بود که توماس چیزی دید که اشک در چشمانش جاری کرد.
توماس در مصاحبهای به روزنامه «تایم» گفت: «وقتی به آنجا رسیدم یکی از تابلوهایی که دست یکی از جوانان دید شبیه جلد کتاب من بود.»
اولین داستان توماس در سال ۲۰۱۷ تحت عنوان «نفرتی که میکاری» دختر سیاهپوستی با موی فرفری به نام استار کارتر را به خواننده معرفی میکند که تابلویی برای اعتراض در دست دارد که روی آن نوشته «نفرتی که تو میکاری!» و معترضین در خیابان برای اعتراض به مرگ فلوید همان تابلو را در دست داشتند و پیغام روی آن را تغییر داده بودند.
توماس میگوید: «چیزی که در حال حاضر شاهد آن هستیم این است که جوانان این قدرت را درک میکنند. باعث افتخارم است که برایشان نقش میکروفن را دارم و صدایشان را بلندتر به گوش دنیا میرسانم.»
در میانه شرایط نژادپرستی سیستماتیک و بیعدالتی در جامعه، ادبیات ضدنژادپرستی پرفروش شدهاند و به فهرست پرفروشهای نیویورکتایمز هم راه یافتند. خیلیها اعتقاد دارند که خواندن داستانهایی با محوریت سیاهپوستان قدمی اساسی در راستای حذف سیستم نژادپرستی است. توماس نیز معتقد است «قدرت کتابها» فراتر از همه موانع اجتماعی است و میتواند نسل بعدی رهبران دنیا را قدرتمند سازد.
توماس در ادامه گفت: «به قدرت کتابها و اینکه چگونه ذهن جوانان را شکل میدهد اعتقاد ویژهای دارم. امیدوارم به جوانان ابزار بهتری بدهیم تا بتوانند رهبران بهتر شوند؛ بهتر از آنچه حتی در ذهن خود تصور کردهایم.»
نویسنده ۳۱ ساله تأثیر کتابها را به صورت دسته اول با کتاب «نفرتی که میکاری» مشاهده کرده است. کتابی که در زمان انتشار چندین هفته در فهرست پفروشهای نیویورکتایمز قرار گرفت و تبدیل به اقتباسی سینمایی با بازی آماندلا استنبرگ هم شد.
توماس معتقد است بهترین روش برای تجهیز کردن جوانان قصهگویی متفاوت است. خودش از طریق شخصیتهای داستانی تلاش کرد تا «آینه، پنجره، و شاید دری شیشهای خلق کند» تا جوانان انعکاسی از تصویر خود یا آدمهای متفاوت از خود را ببینند و حس همدردی را در خود ایجاد کنند.
«با توجه به سفیدپوست بودن کانون ادبی و تدریس نویسندگان سفیدپوست در مدارس و دانشگاهها در زمان گذشته اصلاً عجیب نیست که در زمان گذشته و حتی الان مهربانی در نسل گذشته و فعلی کم است.
اگر رهبران سیاسی فعلی ما کتابهایی میخواندند که شخصیتهایش با شخصیت آنها در کودکی تفاوت داشت شاید الان مجبور نبودیم بگوییم «زندگی سیاهپوستان اهمیت دارد.»
سه سال از انتشار «نفرتی که میکاری» گذشته است. با این وجود هم این کتاب هنوز حقیقت زندگی آمریکاییها را انعکاس میدهد که عزایزانشان توسط پلیس تهدید یا کشته میشوند. توماس امیدوار است که انعکاس این صداها بر روی جوانان تأثیر بگذارد و به آنها برای تغییر شرایط الهام ببخشد.
«اگر میراث من برای فعالین نسل جدید باشد که به آنها برای بهتر شدن الهام بخشیدن خوشحالم و باعث افتخار من است.»
«نفرتی که تو میکاری» نوشته اَنجی توماس در ایران با ترجمه الهه مرادی و میلاد بابانژاد در نشر «نون» منتشر شده است.